Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 15:05 - Кой е в “Бръшляновата лига” на Китай
Автор: arkaimweb Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2509 Коментари: 0 Гласове:
0



Мандарин, 2000 долара на година, диплома за цял свят - това са ключовите думи, с които може да се опише обучението в университетите на Китай.

В тях търкат банки над 250 000 чуждестранни студенти. Тези от Източна Европа са на особена почит. Защото, след като завършат - говорят славянска реч, знаят английски език, втори западен, на “ти” са с китайския начин на живот. С други думи мечта за всяка международна компания, която знае, че след 10 години вече няма да се говори за стоките от Пекин като за “Произведено в Китай”, а като за “Купено в Китай”.

Поне така твърдят образователните експерти, които следят нивото на обучение във висшите училища.

Втората икономическа сила в света отделя по 4% от брутния си вътрешен продукт за образование. И вече има своя “Бръшлянова лига”. Нарича се С9 и целта й е да се изравни с властелините на съвременното академично образование - Харвард, Кеймбридж, Оксфорд, Йейл. Първи в С9 са университетът Цинхуа в Пекин и университетът Фудан. Знанието на мандарин не е определящо, за да се следва в Китай. Имат достатъчно програми на английски език. Но висшите училища предлагат и специални курсове за чужденци - едни 3000 до 5000 йероглифа ви оправят.

Кандидатстването не е сложно - на сайта www.cucas.edu.cn има пълната информация за всяка специалност, университет и условия за кандидатстване. Описано е всичко - дори ресторантите, от които може да се храните, пътят до висшето училище, стаята, интернет услугите.

Най-важното е, че обучението е доста евтино. На ден на един студент, за да си покрива разходите, са му нужни от 3,50 до 15 долара, според това кой университетски град си е избрал.

В Пекинския университет, който се намира близо до Летния императорски дворец, има 30 колежа, 12 департамента и 96 специалности. В него са и двата национални центъра за инженерни изследвания. Стипендии обаче се получават, след като си завършил трети курс. Или ако си по програма за обмен.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arkaimweb
Категория: Забавление
Прочетен: 54217
Постинги: 19
Коментари: 7
Гласове: 29
Архив